top of page
  • Foto van schrijverHetty

Homemade wasmiddel: Simpel, goedkoop en duurzaam

Bijgewerkt op: 16 dec. 2022


Onlangs heeft mijn zoon een spreekbeurt gehouden over de vervuiling van de oceanen met plastic. Nu wil ik echt niet een moralistisch betoog houden, maar de enorme hoeveelheid plastic dat in de oceaan drijft is om te huilen. Je hebt vast wel een foto voorbij zien komen van een zeedier verstrikt in plastic. Ook al leef ik niet geheel plastic-vrij, toch probeer ik zo bewust mogelijk keuzes te maken waarbij ik zo min mogelijk plastic gebruik. Soms met minder succes, moet ik eerlijk bekennen: ik kan aan de bamboe tandenborstel niet wennen! De keuze die ik 12 jaar geleden maakte, is eentje met succes. En dat is het maken van wasmiddel. Sinds de geboorte van mijn zoon ben ik daar mee begonnen. Ik vond het het een fijn idee om zijn babykleertjes te wassen in iets natuurlijks, zonder chemische toevoegingen, maar wat wel lekker ruikt.

En dat kan. Het recept is simpel, goedkoop en beter voor het milieu. Het resultaat is je eigen kleine bijdrage aan een schonere wereld. En dat voelt gewoon heel goed!

Simpel en snel

Door de zeep te raspen, smelt het sneller in de pan die je op het vuur zet en ben je sneller klaar. Zelf maak ik zes liter wasmiddel waarbij ik drie flessen* van twee liter vul. Twee flessen met wasmiddel voor kleur en twee fles voor de witte was. Voor de witte was doe je er dan wat (wat meer) zuiveringszout bij. Zuiveringszout zorgt voor het behoud van de witte kleur en verdrijft vieze geurtjes.

* drie plastic flessen van 2 liter waar ooit wasmiddel in heeft gezeten en dus ook al 12 jaar meegaan


Het recept

Het volgende recept is voor ongeveer vijf tot zes liter wasmiddel. Er verdampt altijd water, maar er blijft zo’n vier liter voor de bonte was en twee voor de witte was over. Er zijn ook recepten met honderd gram zeep op twee liter water. De substantie wordt dan erg dik en je gebruikt dan een lepel om het in het vakje te doen. Ik schenk het wasmiddel liever uit een fles, dus is het fijner dat het niet te veel is ingedikt. Mijn advies is om zelf uit te vinden welke verhouding voor jou het beste werkt. De was wordt echt schoon met deze verhouding en voor de lekkere geur gebruik ik liever iets meer etherische olie.

Je hebt het volgende nodig:

  • 100 gram zeep (Marseille zeep met lavendel bijvoorbeeld)

  • 6 liter water

  • een grote schone pan

  • schone houten lepel

  • etherische olie (lavendel, den of andere geur naar keuze)

  • flessen of potten om je wasmiddel zin te bewaren (bewaar bijvoorbeeld je laatst gebruike plastic flessen, grote weckpotten of glazenflessen)

  • 10 gram zuiveringszout en iets meer voor voor de witte was


Hoe ga je te werk?

Zorg dat alles wat je gebruikt goed schoon is.

Rasp de zeep. Voeg dit samen met een liter water in een grote pan. Breng het aan de kook. Roer zo nodig met een houten lepel totdat de zeep is gesmolten. Let op niet te snel roeren en zeker niet met een garde.

Als er geen stukjes zeep meer zijn, voeg je vijf liter warm/heet water toe. Giet de 2/3 deel voor de bonte was in een aparte pan of emmer en zet het op een koude plek. Het deel (1/3) voor de witte was moet warm genoeg zijn om de soda goed te vermengen. Het kan zijn dat je deze nog even op het vuur moet zetten en langzaam roert tot alles is opgelost. Zet deze pan of emmer ook op een koude plek.

Zet de pan weg voor één nacht. Hoe kouder de plek hoe beter het mengsel opstijft. De volgende ochtend roer je het zeepmengsel goed door. Voeg dan pas de druppels etherische olie erdoor.


Tip.

Voeg etherische olie niet bij het zeepwater als het nog heet is, maar pas nadat het een nacht heeft gestaan en is afgekoeld. Etherische olie kan verdampen. Olie bindt niet aan water, wel aan zeep. Dat gaat beter als het is opgestijfd is.


Het gebruik

Zelf gebruik ik dus grote flessen van twee liter en schenk wat mij goed dunkt. Als je zeep-water verhouding anders is dan, de substantie dikker en je het in een pot bewaard, is het ongeveer twee eetlepels wasmiddel per wasbeurt.

Wees lief voor je wasmachine en reinig deze door een lege trommel te draaien, op een heet programma met azijn. Dit reinigt het wasmiddelbakje, de trommel en de leidingen. Het beschermt je machine tegen kalkaanslag.

Wasverzachter

Je kunt een scheutje azijn als wasverzachter toevoegen. Eventueel kun je een paar druppels etherische olie naar keuze in je wasverzachterbakje doen als je gaat wassen.

Extra tip

Soms blijft de sportkleding onbedoeld in de sporttas (Tja, de was loopt niet vanzelf naar de wasmand!). Door in het vakje van de wasmachine een lepeltje extra zuiveringszout toe te voegen, verdwijnt de geur als sneeuw voor de zon, zonder dat je onnodig heet moet wassen.


77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page