top of page
  • Foto van schrijverHetty

Cuppingtherapie voor meer vitaliteit

Bijgewerkt op: 16 dec. 2022


Cupping

Cupping wint steeds meer aan bekendheid. Het wordt in klinieken ingezet ter verbetering van de huid en in de topsport ter verbetering van spierweefsel. Mede door de intensivering van de doorbloeding èn versnelde uitscheiding is cupping een goede aanvulling tijdens je detox.

Wat is cupping?

Cupping is de engelse vertaling van schröpfen ofwel ‘koppenzetten’. Het is waarschijnlijk de oudste methode van genezen, ontstaan uit het uitzuigen (vacuüm) van een wond of beet. Rond 2200 voor Chr. kwamen geschriften uit Egypte met omschrijvingen van deze therapie en indicatiegebieden.

Van verschillende artsen uit de oudheid (o.a uit de oude westerse natuurgeneeskunde, Arabische geneeskunde en (Ayurveda) Indische geneeskunde) zijn de volgende stellingen en beschrijvingen te vinden:

Paracelsus (1494 – 1541) : “Waar de natuur pijn veroorzaakt, daar zijn schadelijke stoffen opgehoopt die ze wil verwijderen. Als de natuur niet in staat is dit plan zelf uit te voeren, moet de arts een kunstmatige afvoer op de zieke plek maken en zo de pijn en de ziekte snel te laten helen.”

Hippocrates (460 – 359 voor Chr.) dient cupping ertoe om lokaal ziekteverwekkende stoffen naar buiten te trekken of ziekte-verwekkende stoffen van verder verwijderde organen af te leiden, als grondslag voor het begeleiden en stimuleren van de natuurlijke reiniging.

Galenus (131 – 201 na Chr.) schreef “Die Blutenziehung als Heilverfahren”, waarin hij uitvoerig de indicaties, technieken en lokalisaties beschreef. Hij omschreef de effecten van cupping als: pijnverdrijvend, het wegnemen van ontstekingen, afname van zwellingen, eetlustopwekkend door de maagversterkende werking, verheldering van de geest en het opheffen van menstruatiestoornissen.

De drie methodes

Het principe van cupping kan op drie manieren worden ingezet.

1. Door de huid te masseren middels siliconen koppen. 2. Het droogschröpfen door glazen koppen vacuüm te zetten op de te behandelen plek. 3. Het bloedig schröpfen door van te voren kleine gaatjes te prikken alvorens de koppen te zetten.

Cupping stimuleert de verwijdering van overtollig vocht en vet uit de cellen. In combinatie met de verbetering van de doorbloeding kan het de afvoer van toxen (afvalstoffen) vergemakkelijken. Afhankelijk van de indicatiegebieden waar de cupping wordt gedaan kan het verlichting geven bij een scala aan klachten. Denk aan vermoeidheid, pijn, stress, duizeligheid, rugklachten, spierverkramping, lipodeem, lymfoedeem, fibromyalgie en slijmbeursonsteking.

Het is nog bijzonder te weten dat na een cupping op de plek van behandeling een duidelijke verkleuring te zien is. Dit is een normaal verschijnsel. Het komt door de intense doorbloeding van het weefsel. De kleur van de plek kan verschillen, van rood tot diep paars. De resterende rode/paarse plek is verder alleen een cosmetisch verschijnsel: het doet geen pijn. Het verdwijnen van de roodheid gaat meestal in gelijke mate op met het verbeteren van de klachten.

Cupping is dus een eeuwen oude therapie en breed inzetbaar. Het zet onze lichaamsvloeistoffen (bloed en lymfe) in beweging. Dat heft blokkades op en zorgt voor een goede stroom van toevoer aan voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen. Dat is de reden dat het voor vele klachten een verlichting kan zijn en zeker aan te raden is in je proces naar meer vitaliteit.


Ervaringen


Andrea

Vele jaren onderweg met rug klachten kwam ik bij Hetty op de tafel. Ik heb in mijn leven al het nodige meegemaakt en dat is letterlijk in en op m’n rug gaan zitten. Hetty haar massages zijn geweldig, en cupping is voor mij een uitkomst. Het effect is enorm groot, ik merk dat in veel minder hoofdpijn, lossere spieren en minder pijn in mijn rug. Sommige cups die geplaatst worden reageren rustig, andere erg heftig. Zodra de cups losgemaakt worden en de rug gemasseerd word, merk je de bevrijding direct. Een absolute aanrader!

Marijke

De cupping-therapie was nieuw voor mij. Ik had veel stijfheid in nek en schouders. Het voelt alsof er diep in de spier wat gebeurt, zonder dat het pijnlijk is. Na de behandeling voelt het lekker los. Nu na een paar dagen nog steeds!

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page